overview
2014-10-19

Bay Area Green Tours nader bekeken

De Bay Area Green Tours is een non-profit organisatie. Ik had daar nooit zo heel erg bij stil gestaan wat dat dan betekent en had altijd gedacht dat dat een soortement stichting was die een goed doel steunt. Ik vond de Bay Area Green Tours wat dat betreft al vanaf het begin af aan een beetje atypisch want ze ondernemen activiteiten die ik toch voornamelijk als economisch zou bestempelen. Ze organiseren tours naar boerderijen, eco-vriendelijke gebouwen, recyclebedrijven en bedrijven die iets speciaals doen met gerecyclede materialen. Ze proberen nu een tweede cash flow te generen door ook vakanties aan te bieden op een biologische boerderij. De tours komen op mij over als óf bedrijfsuitjes óf schoolreisjes. Iets waarvan ik weet dat het in Nederland een bloeiende markt is met (ik denk voornamelijk) ZZP-ers die zich het apelazarus werken om hun bedrijf mogelijk te maken. Niet een markt die wordt gedomineerd door goed bedoelende non-profit organisaties.

En ik heb zo langzamerhad ook het idee dat in ieder geval hier in Berkeley en Oakland er ook iets heel anders wordt bedoeld met non-profit dan een stichting die een goed doel ondersteunt. De Bay Area Green Tours is een organisatie waar een betaalde director en voor de rest alleen maar vrijwilligers werken. De organisatie is eigendom van de director en ik heb heel sterk het idee dat wij, de vrijwilligers, niet werken om mensen te leren over biologische boerderijen, recycling of eco-vriendelijk bouwen, maar om ervoor te zorgen dat onze director 's avonds kan eten. En dat het idee van een non-profit is dat je jezelf op de loonlijst zet en voor de rest doet alsof je niet gericht bent op winst maar op nobelere doelen, terwijl je eigenlijk een doodnormaal bedrijf aan het runnen bent. Zal wel met de markt te maken hebben.

De markt hier namelijk in California of misschien alleen in en rondom San Francisco is echt wel een bijzondere. Alle mensen die ik tegenkom in deze 'Verbeter de wereld, begin bij een ander'-sector zijn leuke open intelligente mensen. Iedereen wil iedereen wel helpen en businesskaartjes uitdelen lijkt volkssport nummer 1. Misschien dat de bereidheid om te helpen minder wordt als het duidelijk is dat je eigenlijk gewoon een bedrijfje aan het runnen bent waarbij het een leuke surplus dat je groene dingen organiseert maar dat de eerste prioriteit toch echt het genereren van geld is.


overview