overview
2015-01-28

Shining my bright future

Ok, een paar dingen zijn er gebeurd die niet helemaal terug zijn te vinden op de blog. Ten eerste heeft Julia inderdaad haar baan gekregen en waren de mensen die Marissa gevraagd had om haar te vervangen niet echt geïnteresseerd. Svetlana had een kind, ging er nog eentje krijgen en wilde niet nog meer tijd investeren dan ze al deed. Kelly (de vriendin van Marissa) had een beter aanbod gekregen en was plotseling niet meer geïnteresseerd. De week daarvoor was ze nog heel enthousiast over BAGT en wilde ze graag meer betrokken worden. Tuurlijk... Alles is betrekkelijk.

Gelukkig was ik nog steeds niet een serieuze overweging voor Marissa want ze heeft nu iemand gevraagd die vroeger ook heeft gewerkt met BAGT. Die kan voor 2 maanden meehelpen en wil daarna ook pleite gaan. Allemaal prima. Ik was blij, want ik had een vergadering belegd met een aantal mensen over de website. Die zuigt namelijk waar ik me aan ergerde en eigenlijk me ook voor schaamde. Ik bedoel ik zeg wel dat ik daar voor verantwoordelijk ben en dan ziet het er zo uit. Moest duidelijk wat veranderen. Nou zegt iedere newbie dat, dus moet niet altijd iedere keer zo'n idee serieus worden genomen. Behalve dan dat ik inmiddels al 4 maanden daar werk en ik mezelf niet gelijk meer een newbie vind.

Marissa is duidelijk ook bekend met het 'iedere newbie vindt dat de site niet goed is' fenomeen, want haar hakken gingen harder het zand in dan een struisvogel zijn kop. Het begon er al mee dat we een voorlichting hadden over Excel en ik tijdens de voorlichting met mijn telefoon zat te pielen. (Het niveau daalde namelijk bij tijd en wijle tijdens de voorlichting naar 'Hier kan je het font veranderen'. Niet boeiend.) Duidelijk niet iets wat Marissa cool vindt, want terwijl iedereen anders achter zijn laptop zat te chatten en ik dus op mijn telefoon, moest ik mijn vergadering maar gaan voorbereiden. Ik wilde met de vergadering bereiken dat men (ik had 6 man uitgenodigd) zijn eigen ideeën kon spuien over de website. Onder andere om te voorkomen dat het mijn feestje zou worden waar alleen ik uit mijn dak ging. Draagvlak creëren in algemeen geaccepteerde managementtermen. Het was niet mijn bedoeling om een vaststaand plan voor te schotelen en te zeggen van slikken of stikken. Had Marissa dus duidelijk bedacht dat ik dat wel moest doen. Niet gedaan natuurlijk, maar daarna moest ik dan wel een uitgebreide agenda gaan verzinnen zodat Marissa zich mentaal kon voorbereiden op de vergadering.

Je kan niet al te vaak 'Neuh, echt niet!' zeggen tegen je baas, ook al zie je zelf niet het voordeel in van wat je opgedragen wordt (en you know, het is ook een beetje beperkt om te denken dat omdat jij het voordeel ervan niet ziet, het voordeel er dan dus ook niet inzit) en dus zat ik een uitgebreide agenda te maken.

Om mensen structuur te bieden bij het formuleren van hun kritiek had ik geschreven dat een website over het algemeen op 3 verschillende onderdelen kan worden beoordeeld, namelijk de stijl (kleur, grote van de buttons, font, dat soort dingen), wat er nou eigenlijk echt staat (tekst, foto's, video's, etc.) en de structuur/navigatie. En vervolgens gevraagd aan de mensen of ze op die punten een oordeel wilden vormen met een lichte nadruk op wat ze goed vonden en waarom ze dat goed vonden. Houd je tenminste de meeste mensen wel positief.

Wij werken met Google Docs en hebben de gewoonte om iedereen met wie je het document deelt editpowers te geven. Was ik al een beetje ongerust over, want Marissa heeft de neiging om iedere ordening die ik probeer aan te brengen in mijn documenten ongedaan te maken en er iets voor in de plaats te zetten wat niemand snapt (zijzelf ook niet meer na een tijdje) en wat vooral op geen enkele manier een juiste samenvatting/representatie is van wat ik had geschreven. En natuurlijk ook gelijk deze keer. En prompt krijg ik natuurlijk ook nog een drie uur durende lecture dat wanneer iemand zich bezig houdt met de website, die persoon gelijk vindt dat de website over de kop moet. En dat ze dat nu echt niet nog een keer gaat doen, dus ik mag echt en dan ook echt NIET met de kleuren kloten. Nevermind dat als dat de uitkomst gaat zijn van de vergadering, er dus 6 mensen zijn die vinden dat dat de gebruikte kleuren niet goed zijn... Zeer vervreemdend ook, zo'n lecture, zeker omdat ik helemaal niet van plan was om aan de kleuren te gaan zitten. Dat is namelijk het enige waarvan ik denk dat ze wel passend zijn (groen, passend bij een milieuwannabevriendelijke organisatie). Maar omdat zij dus mijn agenda heeft staan verkrachten stond er prompt dat we kleuren gingen bespreken. AAARG! Maar goed, stand your ground. Voor mij is deze vergadering heel belangrijk. In de afgelopen 4 maanden had ik niet veel nuttigs gedaan (voornamelijk dingen waarvan Marissa ter plekke had bedacht dat die belangrijk waren, om er vervolgens nooit meer naar te vragen. Ik weet nu alles van The Future of Energy, 4greenbusinesses en nog meer van dat soort onzinnige dingen.) en wilde ik nou echt werk gaan maken van mijn werk, dan moest ik Marissa ervan overtuigen dat de website inderdaad niet goed is en dat dat moet veranderen. Gaat niet gebeuren wanneer ik in m'n eentje ben (vandaar ook de 6 personen die uitgenodigd waren).

De vergadering was een groot succes. Alle 6 personen vonden de website ruk (duh) en hadden ideeën over hoe dat opgelost kon worden. Er was iemand, Kelsi (niet Kelly de vriendin van) die Marissa blijkbaaar hoog had zitten, want als die zei dat het ruk was dan werd daar naar geluisterd. Aan het einde van de vergadering hadden we een plan over wat er beter kon. Ik stond te trappelen en was weer vol enthousiasme. Yes!


overview