overview
2014-01-19

Fort Lytton

Vandaag bezoeken we kustfort Lytton. Om daar te komen nemen we eerst de CityCat, de snelle blauwe veercatamaran die over de Brisbane rivier kruist. Binnen het CBD is hij begrenst tot 6 knopen, maar eenmaal onder de Story Bridge door broemst hij lekker.

view view view

Vanaf het eind van de veerroute is het nog 10 km fietsen. Jawel, fietsen.

view

Een van de hoogtepunten onderweg is de snelwegbrug over de rivier.

Het fort zelf is een nationaal park. Het wordt bemand door "guides", gepensioneerde legerenthousiastelingen. Onze guide heeft een khaki uniform en een krulsnor.

lytton

De rondleiding voert langs allerlei kanonnen. Er is zelfs een paar "verdwijnende" kanonnen op oliedruk boven de verschansing uitrijst, schiet, en de energie van de terugslag gebruikt om weer in te klappen en de olie op te pompen.

lytton

Er zijn kanonnen uit verschillende perioden. Eerst tegen Russen, later Japanners. De rivier werd afgesloten met een groot ijzeren net, en er lagen/dreven overal mijnen die vanuit het fort tot ontploffing konden worden gebracht.

lytton

Nu is de omgeving petrochemische industrie. Een of andere film met Angelina Jolie is hier niet zo lang geleden gefilmd. Er waren krijgsgevangenenbarakken op het terrein gebouwd, en een rijstveld geplant in de slotgracht. We vroegen ons af hoe ze de raffinaderijen buiten beeld hebben gehouden.


overview