overview
2015-02-24

Los Angeles

Vandaag gaan we naar Los Angeles (na het paaien van de ranger). Er komen is nog een hele klus. Want Los Angeles is enorm, en enorm druk. We hebben twee attracties uitgezocht.

vrek

De eerste is het Getty museum. Ook weer achtergelaten door een rijke filantroop. Hier is allerlei kunst uit Europa. We zien een exhibitie over Turner. En een over grafische kunst van tijdens de eerste wereldoorlog.

Daarna gaan we naar La Brea tar pits.

vrek

Dat is echt geweldig. Er zit hier dus olie in de grond, en aardbevingen. Die olie komt hier in de vorm van poelen asfalt aan de oppervlakte. Al tienduizenden jaren komen daar allerlei dieren in vast te zitten, sterven, en zinken naar beneden. En die asfalt is een geweldig conserveermiddel voor botten.

vrek vrek vrek vrek

Ze hebben hier mammoeten, sabeltandkatten, gigantische grondluiaards, paarden, kamelen, wolven, roofvogels. De meeste diersoorten of specifieke varianten zijn ondertussen uitgestorven. En van de meeste diersoorten hebben ze er honderden. Zo hebben ze tot nu toe 404 wolven. Het paard was hier dus ook voor het uitstierf en de Europeanen het later herintroduceerden.

We krijgen een rondleiding van een jongeman over paleopathology. Zo hebben sabeltandkatten vaak rugklachten. Met je tanden en klauwen aan een bison hangen is blijkbaar het equivalent van te zwaar tillen. Dat kunnen ze zien aan samengegroeide rugwervels. En sabeltandkatten zijn niet solitair, want ook met sommige survivaltechnisch zeer onhandige verwondingen overleven die katten het.

Er is ook informatie over de ontwikkeling van de archeologie. Zo ging het schoonmaken van de gevonden skeletten vroeger (rond 1915) met kokende kerosine. Werkt best aardig maar kost de curator wel z'n wenkbrauwen. Nu gaat het met fancy oplosmiddel en ultrasound.

Die avond willen we eten bij Mozze Pizzeria. Daar had Alan breed over opgeschept. Maar op het adres waar het zou moeten wezen staat een woonhuis. Ook een permutatie van de cijfers van het huisnummer werkt niet. We geven het op en eten Koreaanse barbecue. Later blijkt dat de straat in twee varianten komt, N (North) en S (South). Dat ene lettertje was me niet opgevallen.


overview