Gisteravond probeert Wouter me wat meer computerskills bij te brengen. Ik heb nu het basisgebeuren van HTML wel onder de knie en blijkbaar is dan de volgende stap het leren programmeren in MATLAB. Dat is een programma dat alleen wetenschappers gebruiken die in het Computer Science department werken, maar blijkbaar is het ook erg gemakkelijk om erin te programmeren. Vandaar dat ik ermee aan de slag ga.
(Wouter meldt dat we MATLAB gebruiken omdat het makkelijk is in MATLAB om naar de toestand van de variabelen te kijken en om animaties te maken.)
We hebben samen een simulatie van kristalgroei gemaakt (nou ja, Wouter zat naast mij en vertelde mij wat ik moest tikken en af en toe probeerde ik zelfstandig ook wat dingen te verzinnen). Het eindresultaat zijn plaatjes van dit soort kristallen.
Het idee erachter is als volgt: Het kristal begint als één deeltje in het midden. Vervolgens simuleren we een tweede deeltje dat ergens begint op een willekeurige plek en een willekeurig parcours aflegt. Dat wil zeggen, het gaat met kans elk een kwart naar boven, beneden, links of rechts. We doen dit tot het vastplakt aan het deeltje in het midden. Dan simuleren we het derde deeltje, tot dat vastplakt, enzovoort. En dan blijkt dat het eindresultaat er altijd zo ongeveer hetzelfde eruit ziet. Dus ondanks dat alles willekeurig zou moeten zijn, komt er toch een te voorspellen resultaat uit! Epifanisch zeg maar.
MATLAB is inderdaad wel cool als het erom gaat je resultaten geanimeerd weer te geven. Wouter en ik hebben de hele tijd filmpjes staan bekijken die natuurlijk wel wat cooler zijn dan zo'n plaatje. We hebben daarom de filmpjes geupload naar youtube. Zijn ze niet vet kicken? Links staat mijn eerste poging.
En rechts is de tweede poging waarin we het programma wat sneller hebben proberen te krijgen. Het levert een ietwat ander plaatje op, wat voor de rest eigenlijk heel belachelijk is want het achterliggende idee hebben we niet veranderd.