overview
2014-08-09

Great Barrier Reef

Dit weekend episode twee van "snel nog alles zien voor we vertrekken". We gaan met Yevgeny en Olga naar Cairns om het Great Barrier Reef te bekijken. We hebben een boot geboekt, de "Osprey V", die ons naar twee locaties in het rif vaart. Op beide plekken wordt de boot stilgelegd vlak voor het rif, en kunnen we snorkelen vanaf de achterkant. Het koraalrif is fantastisch. Allerlei vormen en kleuren. Plateaus en geweien van koraal, groen, bruin, oranje, paarsblauw. En rond al dat koraal zwemmen allerlei vissen. Regenboogkleurige, matzwarte, scholen van duizenden groenblauwe waar je zo tussen kunt zwemmen en ook af en toe een haai. Volgens de snorkelinstructeur zijn die banger van ons dan wij van hen, dus dat is OK.

vrek

Sirée is zeeziek en ziet de hele dag niet veel meer dan de binnenkant van haar papieren zak.

vrek

Als de boot 's middags terugvaart naar Cairns merken we dat we verbrande knieholtes hebben van het op onze buik in het water liggen.

Die avond gaan we naar Reef Teach, waar we twee uur lezing krijgen van de marien biologe Bridget over wat Sirée allemaal gemist heeft. Welke soorten koralen en vissen er zijn, hoe je ze herkent, en hoe dat allemaal werkt met dat koraal. Want koraal is blijkbaar niet een plant maar een soort sedentaire miniinktvis met algen erop. Eens per jaar bloeit het koraal, en dan maken alle koralen tegelijk polypjes. Inclusief de koralen in aquaria. Het is een raadsel hoe ze dat coördineren. Het is hoe dan ook een wonderlijk schouwspel.

vrek

overview